Back to top

Svět, jaký skutečně je

Svět, jaký skutečně je

Říkalo se za totality: „Okno do světa lze zakrýt. Novinami.“ Teď nemáme cenzuru a máme internet, ale najít pravdu o světě není snadné. Každý ví, že internet a i některé noviny jsou plné výmyslů až nesmyslů, ale jak poznáme co je pravda, a co je propaganda?

 

Jedna metoda je se podívat na zdroj zpráv, pokud je uveden. Pokud někde vidím větu „Vědci v zemi XY objevili WZ...“, tak to ignoruji a když se to opakuje často, ignoruji i takovou publikaci či website. I v populární literatuře máme právo na odkaz, anebo alespoň na „Profesor XY z university WZ prohlásil, že...“

Citované zprávy nenahradí originální informaci

Citované zprávy se totiž často liší od svých údajných zdrojů. Uvedu jen jeden příklad:

V novinách praví pan Bartoš, že Bill Gates přiznal: Vakcíny mají snížit populaci. Pan Bartoš vysvětluje: „Důvod, proč byl Gates ve svém projevu tak otevřený, je dán zřejmě výběrem publika. Přednáška se totiž konala v rámci konference TED (Technology, Entertainment, Design), což je elitní nezisková nadace...“ Běžný člověk nemá šanci se na ně dostat, účastnický poplatek za konferenci je totiž šest tisíc dolarů". Spřízněný web uvádí i video, které obsahuje komentář a výňatky z té přednášky na exklusivní konferenci.

Skutečností je, že každý si může to přednášku poslechnout, zdarma, a to i v originálu, i v češtině zde.

Dole je řádek: Subtitles Available in [27 languages (off)]. Tam vyberte titulky v češtině. Ještě lepší užití překladu, zvláště když se učíte anglicky, je kliknout vpravo nahoře na Open interactive transcript. A opět můžete v drop-menu vybrat češtinu.

Když zdůrazníte myší (highlite) nějaký text, pak kdykoli na něj kliknete, přednáška začne znova a znova od toho místa. Je to dobrá metoda, jak cvičit poslech, o to lepší, že (skoro) všichni přednášející jsou výborní řečníci, a jejich projev je nejen zajímavý, ale i zábavný.

Samozřejmě, že Bill Gates, jak si můžete sami poslechnout, žádnou genocidu neplánuje. A pokud ano, tak to rozhodně nepřiznal :-). Ve čtvrté minutě své přednášky mluví o tom, že zlepšení zdravotní péče v rozvojových zemích sníží rychlost růstu populace. Zdravotní péče zahrnuje očkování a přístup k antikoncepci, ale ne povinnou či tajnou sterilizaci.

To, že menší dětská úmrtnost a urbanisace vede k pomalejšímu růstu populace, vypadá paradoxně, ale brilantní presentace statistika Hanse Roslinga ukazují přesvědčivě, že je to pravda.

Chris Anderson a TED konference

Přednášky jsou pořádané neziskovkou, kterou kontroluje Chris Anderson. Narodil se v Pákistánu, vydělal peníze v Kalifornii v internetových a mediálních společnostech, a když se zhroutila internetová bublina, ztrácel 18 milionů dolarů denně, jak popsal v TED talks. Zbylo mu dost, aby mohl koupit TED za 17 milionů dolarů a v roce 2002 je přetvořit na neziskovku. Ani přednášející, ani překladatelé nejsou placeni. To může být sice zvláštní, ale co je opravdu výjimečné, je brilantní výběr řečníků. Mnozí z nich jsou lidé, kteří založili něco, co bylo překvapivě úspěšné, wikipedii, Google, wikileaks, TED talks, Transparency international...

Jiné příběhy jsou o osobní krizi, která přiměla řečníky, aby změnili svůj život a našli nový smysl života. To je i případ Andersona, nebo autorky bestselleru, podle něhož byl natočen film, který přijde do Česka v listopadu.

Z 800 přednášek bylo asi 130 přeloženo do češtiny, asi 120 do slovenštiny. Všechna ta čísla rostou každý týden. Ani přednášející, ani překladatelé nejsou placení. Každý překladatel vybere myšlenku, o které se myslí, že 'stojí za to, aby byla v jeho zemi lépe známa'. Zatím 736 překladatelů udělalo 11011 překladů do 78 jazyků.

Já sám jsem si vybral tuhle: Michael Specter: Nebezpečí popírání vědy. Je to o očkování, nemocech a blízké budoucnosti. Podívejte se na to.

Nemusíte se vším souhlasit, ale určitě se nebudete nudit. TED nezastává žádnou ideologii. Například Bjorn Lomborg , kterému se neprávem říká 'GO popírač', nepopírá problém s CO2, jen Vám vysvětlí, proč si myslí, ze se s tím nedá moc dělat a proč bychom měli raději utratit peníze na řešení jiných problémů. Mnohé jsou vskutku poučné. Tak třeba, v přednášce Alana Russella o regeneraci našich těl jsem se dověděl, že i známý problém 'stárnutí populace' může mít řešení. Není nezbytné, aby za 20 let byl jeden pracovník na dvacet důchodců. Alan to objasňuje na příkladu cukrovky. Dnes je to jedna z ochromujících a nákladných nemocí. Ale brzo může být možné jí předejít jednou injekcí, která obnoví přirozenou tvorbu insulinu. Podobně budeme jednou umět zatočit s jinými chorobami, jako je Parkinson nebo Alzheimer, kteře dnes dělají staré lidi často nefunkčními.

Hans Rosling řekl v jedné za svých přednášek: „Nejsem ani pesimista, ani optimista. Jsem posibilista. Je dobré vědět, co jsou skutečné problémy, a co jsou možná řešeni.“

Poté, co jsem si poslechl několik přednášek TED, začínám se přiklánět od pesimismu k posibilismu. A cítím se líp. Zkuste to také.

Zde je úvodní stránka TED, kde si můžete vybrat přednášku podle tématu a zde jsou všechny přednášky organizované podle 'štítků' (tags).

Petr Frish

Článek: